Депутатите започват работа

Депутатите започват работа

Новите народни представители в 49-ия парламент се събират на първо заседание след около час – от 10:00 ч. Шест партии ще имат представители – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, „Възраждане“, БСП, ДПС, и ИТН

Заседанието ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 49-ото Народно събрание доайен отново е Вежди Рашидов.

Депутатите ще положат клетва: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!“.

След това ще подпишат клетвени листове. В пленарната зала ще прозвучат химнът на България и този на Европейския съюз.

По традиция на първото заседание на новоизбрания парламент изявления правят представители на партиите и коалициите, които влизат в него. След това се предвижда да бъде избран председател на 49-ото Народно събрание. Той ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. След това депутатите ще изберат и заместник-председателите на НС. За момента са ясни две кандидатури – ГЕРБ-СДС предлагат за председател отново Росен Желязков и за зам.-председател Росица Кирова, а кандидатът на „Възраждане“ е Петър Петров. Все още, обаче, не е ясно дали ще има други кандидатури и дали наличните ще получат подкрепа, тъй като в 48-ия парламент на практика първото заседание продължи три дни със спиране на часовника, докато бе избран председател – Вежди Рашидов.

На първото заседание на 49-ото Народно събрание ще присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният премиер Гълъб Донев и членовете на служебното правителство.

Поканени са представители на Конституционния съд, на съдебната власт, на различни държавни институции, на дипломатическия корпус и на регистрираните в страната вероизповедания. Към предишните президенти и председатели на Народното събрание също са отправени покани да бъдат гости на първото заседание, отбелязват от пресцентъра на НС.

В състава на новоизбрания парламент са 58 жени и 182 мъже, толкова, колкото и в 48-ото Народно събрание(НС). Средната възраст на народните представители е 46 години.