Деппутатите отхвърлиха предложение за нулево ДДС на хранте

Депутатите отхвърлиха поредния законопроект на „Възраждане“, предвиждащ отпадане на ДДС на всички основни стоки.

Още на първо четене промените паднаха със 73 гласа „за“ (ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“ и 1 от ИТН), 66 „против“ (ПП, ДБ) и 48 „въздържал се“ (5 от ПП, 1 от ГЕРБ-СДС, БСП, ИТН).

В законопроекта е предвидено да отпадне ДДС за хранителните продукти и напитките от малката потребителска кошница, на водата, природния газ, електроенергия и топлоенергия, лекарства, медицински изделия, медицинско оборудване, други такива продукти, както и ремонта им. От „Възраждане“ искат още и отпадане на ДДС за детските седалки за автомобили. Парламентарната група на Костадин Костадинов предлага мерките да влязат със задна дата – от 1 април, пише Офнюз.

Обсъждането на законопроекта продължава трети ден. Първият път времето изтече, а вчера от ИТН поискаха в залата да присъства финансовият министър Асен Василев или някой от неговите заместници. Председателят на НС Никола  Минчев обясни, че тъй като МС не е вносител на законопроекта, то не е задължително в зала да присъстват министри. Въпреки това ИТН, ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ се обединиха и поискаха точката да бъде отложена за днес, за да може да присъства представител на финансовото ведомство.

Снимка: БУЛФОТО