Демерджиев: 150 млн. лв. злоупотреби от кабинета Петков за бежанците от Украйна

Демерджиев: 150 млн. лв. злоупотреби от кабинета Петков за бежанците от Украйна

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев е подал сигнал срещу членове на кабинета „Петков“ заради злоупотреба със средствата за украинските бежанци. По думите му най-стресиращи са данните, че са се финансирали „мъртви души“ – хора, които само по документи се намирали в определени хотели у нас.

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата. Той касае работата по помощта за украинските бежанци. Прави впечатление, че за един сравним период от пет месеца редовният кабинет е похарчил 150 млн. лв., а служебното правителство – 43 млн. лв. Това предизвика проверка от Националния оперативен щаб в Министерството на туризма. За съжаление, бяха констатирани редица нарушения, включително на изискване на нормативни актове, създаващи опасност да се върнат европейски средства, с които е финансиран този процес. За пример ще дам това, че над 43% от средствата са изплатени на 24 физически лица, които са посочени като лица за контакти на 42 дружества. Това поражда много въпроси. Над 93 милиона лева са изплатени по протоколи, в които не е ясно идентифицирано кой е подпомогнат, както и броят на лицата, които са подпомогнати”, обясни в кулоарите на парламента Демерджиев.

Той припомни, че тази дейност е стартирала през февруари 2022 г. „Тогава, доколкото знам, имаше вицепремиер, подобен на мен, който отговаряше за тази дейност. Разплащанията обаче са извършени от Министерството на туризма”, уточни вътрешният министър.