Цветанов: Десницата трябваше да предостави повече лица за кмет на София

Цветанов: Десницата трябваше да предостави повече лица за кмет на София

Противоречията, които излизат около кандидатурата на Васил Терзиев за кмет на София и информацията за неговите роднини – те все пак са били ключови фактори в Държавна сигурност. Това каза председателят на Републиканци за България и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов в „Демокрацията“ по TV1. Той подчерта, че фирмата, с която е успял Терзиев е започнала от една добра основа, продукт на неговите близки и роднини и оттук може да се направи извод дали това е най-добрата кандидатура за демократичната общност, за десницата.

Според Цветанов ако беше направен един предварителен избор, който е възприет в нормалните демократични общества, щеше да има много повече прозрачност в процесите. „Ако имаше двама-трима кандидати още, за да има състезателно начало, тогава може би Терзиев щеше да победи, но и да има вътрешен избор, който да консолидира всички останали опоненти, които имат резерви към неговата кандидатура“.

Цветанов заяви, че ако в началото на Демокрацията са били отворени досиетата на бившата Държавна сигурност, тази тема днес е нямало да се коментира. И припомни, че в качеството си на вътрешен министър заедно с проф. Веселин Вучков(тогава зам.-вътрешен министър) са били подложени на натиск затова, че са предали над 1 млн. информационни единици на Комисията по досиетата.

„Проблемът е, че много от тези досиета бяха прочистени и всъщност никой не успя да разбере каква е истината. В момента говорим, 30 години по-късно за нещо, което не можем да прочетем и затворим“.

Цветан Цветанов заяви, че Йорданка Фандъкова като директор на 73 училище е създала един добър модел и Втора немска гимназия се ползва с добър рейтинг. Относно факта за последния и мандат като кмет той определи, че е по коректно да се говори не за модела „Фандъкова“, а за модела „Борисов“. Както и че е доста интересен фактът, че ПП-ДБ искат да разбият този модел на управление в София, а дадоха възможност именно на Борисов да лидира процесите за създаването на правителството „Денков-Габриел“.

Цветанов припомни, че отговорността за решенията, които се взимат от докладите на кмета, които внася в Общинския съвет е на самия съвет. „Ако погледнем каква е палитрата на партии представени в СОС, ще видим много интересни конфигурации. Всички, които искат да променят статуквото и модела на ГЕРБ са участвали в крепенето на това мнозинство и политиките, които са се реализирали било то от леви или десни. Трябва да има повече прозрачност в подбора на номинираните за кмет. Смятам, че именно това ще доведе до по-висока избирателна активност и ще може да консолидира много от демократичните хора и ще ги мотивира да отидат да гласуват“. И добави, че не смята, че Фандъкова е замесена в някакъв корупционен скандал или е отклонила някъде средства, или е натискала някакъв бизнес.