Цигарите поскъпват с 30 стотинки

Цигарите поскъпват с 30 стотинки

Цената на цигарите ще започне да се увеличава плавно от март догодина до 2025 г.

Това стана ясно, след като днес депутатите приеха на първо четене Нов акцизен календар за цигарите, предложен от финансовото министерство. Той беше приет със 154 гласа „за“.

Предложението, записано в поправките на Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс, предвижда плавно увеличаване на косвения данък за цигарите от 1 март 2023 г. до 2025 г.

Разписани са и конкретни ставки, при които специфичните се вдигат повече от пропорционалните.

Това означава, в следващите 4 години цените на евтините цигари да се вдигнат повече от тези на скъпите. Според експертите на финансите, това означава около 20-30 ст. на кутия за масовите цигари, а в хазната се очакват над 600 млн. лв. след новото облагане.

Графикът за вдигането на акцизните ставки и предложените им размери предвиждат всяка година налогът за цигарите да се увеличава средно с около 5%, което означава нарастване на цената на кутия с около 20-30 стотинки. За тютюна за пушене нарастването на акциза е с по 10% годишно.

Предложението мина без дебати в зала, а шефът на бюджетната комисия Петър Чобанов предложи срокът между двете четения да е 5 дни, за да съвпадне разглеждането с останалите данъчни закони, след което да се премине и към гласуване на удължаване на държавния бюджет