Черна статистика: 111 жертви на пътя за 3 месеца

Черна статистика: 111 жертви на пътя за 3 месеца

111 души са загубили живота си у нас от началото на годината до 4 април 2023. Ранените са над 1800 души, много от които инвалидизирани доживот.

Това съобщи бившият началник на Главната дирекция Националната полиция Алекси Стратиев.

Оновните причини, които са довели до тежките инциденти са превишената скорост, рисковите изпреварвания, влияние имат и употребата на алкохол и наркотици:

„Една доста дълга, продължителна политика за пътната безопасност, за да може да се повлияе положително на тези резултати; да се намалят. Неспазване на предимство, висока скорост, дистанция между автомобилите, разбира се, не на последно място и употребата на алкохол, наркотици, но преди всичко високата скорост, защото тя лишава от възможност водача да реагира навреме. Второ, при евентуален досег, резултатите са твърде по-тежки, от нормално управление на автомобила при ниска скорост“, посочи той, цитиран от БНР.

По повод наближаващите великденски празници Алекси Стратиев каза, че безопасното пътуване ще даде възможност всеки да стигне до там, за където е тръгнал, а евентуален инцидент с тежки последици би провалил всичко, включително и целия живот на човек.