Българка роди в Ниш, 3 месеца не може да се прибере у нас

Българка роди в Ниш, 3 месеца не може да се прибере у нас

Трети месец българка с новороденото си бебе няма как да напусне Сърбия и да се прибере у нас. Проблемът е, че не може да издаде паспорт на детето си, тъй като бащата е в неизвестност.

През октомври бременната Боряна Водиченска Остойич тръгва от Германия за България, но спира за няколко дни в Ниш, където да си почине. “Трябваше да родя след месец и не бързах да се прибирам. Наех стая в хостел, където възнамерявах да остана за няколко дни. На 7 октомври обаче получих болки и родих в болница в Ниш”, разказва майката пред сръбски медии.

Роденото там дете получава сръбско гражданство и така, за да си дойде с него в България, майката трябва да получи съгласието на съпруга си, който е сърбин. Той е посочен като баща на детето в акта за раждане. Нито майката, нито сръбската полиция обаче знаят къде е съпругът ѝ и така е от 6 месеца.

“Опитвах се да го намеря, чух, че е в Германия, но научих от полицията, че няма информация той да е напуснал страната през 2022 г.

Майка му казва, че не го е виждала от месеци, кумовете, които ни ожениха, също не знаят нищо за него”, разказва тя пред сръбската медия “Блиц”.

“По законите и на Сърбия, и на България няма как да бъде издаден паспорт на детето без съгласието на бащата”, обясни генералният ни консул в Ниш Димитър Цанев пред “24 часа”.

Консулството ни в Сърбия все пак успява да помогне на Боряна, като ѝ съдейства да получи акт за раждането на дъщеря си Лена. За да се върне в България обаче, тя трябва да заведе дело.

Пред нея стоят 3 възможности – да води дело за развод, за лишаване от родителски права или за частично лишаване от родителски права. “Ние се опитваме максимално да съдействаме, но сме ограничени от закона”, обясни Цанев.

Българката вече наела сръбски адвокат, но според консула ни най-малко три месеца би продължило делото

В българския Семеен кодекс има член, който позволява на родител да пътува с детето си в чужбина без позволението на другия родител, ако се посочат основателни причини. Това коментира за “24 часа” българската адвокатка Яничка Методиева. Ако законодателството и в Сърбия позволи, най-бързата процедура би била майката да заведе иск и българският съд да ѝ разреши да се върне у нас.

“Ще отнеме много време да води първо дело за родителски права”, убедена е Методиева. Според нея Боряна може да упълномощи български адвокат и той да заведе иска, без да се налага тя да пътува до България.

“Беше наистина необичайна ситуация – след два дни престой при нас тя ми се обади и каза, че има родилни болки. Обадихме се в спешното, веднага отидох в родилното, знаейки, че има нужда от подкрепа, защото тук нямаше близък. Когато роди, почуках на много врати, за да помогна на Боряна”, разказва собственичката Драгана пред сръбския “Телеграф”.

Когато разбира, че Боряна и бебето ще останат на улицата след

изписването им от родилното, решава да ги взема в хостела. “Изпрах нещата на сина ми от бебе, за да има поне детето с какво да се преоблече, а след това се включиха моята приятелка Таня и други човечни хора, благодарение на които Лена има всичко необходимо”, разказва тя.

Освен че помага с подслон и дрехи, Драгана става кръстница на детето.

Същевременно Центърът за социална работа в Ниш, както и Министерството на грижите за семейството и демографията осигуряват временен подслон – българката и дъщеричката ѝ ще бъдат преместени в дом в Белград за майки и деца, нуждаещи се от временна закрила. Ще останат там, докато съдът не повери бебето на Боряна, за да може тя да получи паспорт за него и да пътува до България без съгласието на мъжа си.