Българинът с по 6 липсващи зъба в устата

Българинът с по 6 липсващи зъба в устата

Вчерашният 20 април бе Световен ден на оралното здраве. По този повод от Българския зъболекарси съюз припомниха нелицеприятни (буквално и преносно) данни за нивото на хигиената и здравната култура на българина.

Едва 30% от сънародниците ни си мият редовно зъбите. Масово хората не си купуват четки и пасти с месеци наред. 

Официалната статистика показва, че 18-годишните младежи у нас имат средно по 6 кариеса и 1 изваден постоянен зъб. А във възрастовата група от 35 до 44 години броят на липсващите зъби нараства до 6.

„Липса на профилактика, лоша хигиена и системно неглижиране на оралното здраве са причините за стряскащата стоматологична картина в България“, казва председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

Официалната статистика показва, че 18-годишните младежи у нас имат средно по 6 кариеса и 1 изваден постоянен зъб. А във възрастовата група от 35 до 44 години броят на липсващите зъби нараства до 6.

„Българинът не купува пасти. Ние установяваме, че само около 30% купуват често четки за зъби и горе-долу толкова купуват зъбни пасти. Ето това се опитваме да променим. Не си мият зъбите. Освен това – четките трябва да се сменят често. При епидемиологична обстановка, ако си се разболял от каквото и да е инфекциозно заболяване, трябва да смениш четката си веднага“, посочи стоматологът.

Д-р Шарков подчерта, че нашенци имат поне 17 засегнати от кариес зъби. При населението над 60 години 20% са с напълно обеззъбена горна челюст, 17% са без зъби в долната челюст, а 13% са изцяло беззъби.

От думите му стана ясно още, че стоматолозите у нас са около 9400, но много от специалистите се ориентират към работа в чужбина заради заплащането. Според д-р Шарков зъболекарите у нас са най-нископлатени, но пък работят с най-модерната техника.

Голяма част от населението не е посещавало зъболекар от няколко години. Около 2 млн. българи са с поне един изваден зъб.

Председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков акцентира върху важността родителите да са заложили в ценностната си система, че здравето на устата е неразделна част от общото ни здраве.