Бум на хламидия и трипер във Варна

Бум на хламидия и трипер във Варна

Във Варна се отчита бум на венерически болести. Новината идва от медицински специалисти в морската столица, които са убедени, че заболяванията, предавани по полов път плъзват най-вече след бежанската криза и войната в Украйна. Те обаче практически няма как да докажат твърденията си, затова докторите не застават с имената си. Убедени са, че преди войната в Украйна никога не е имало толкова много регистрирани случаи на „срамни“ болести.

Към дерматолозите и венеролозите във Варна не могат да кажат с точност какво е увеличението на болестите, предавани по полов път, спрямо предходни години, поради причина, че нямат пълна информация от всички здравни заведения и частни практики в града.

Съобщават, че най-голямото увеличение е при хламидиоза, която се причинява от Chlamydia trachomatis.

На второ място, съобщават здравните работници, е триперът, болест известна и като гонорея.

Медицинските специалисти уточняват пред репортер на агенция „Фокус“, че в пристанищни и туристически градове, каквато е Варна, нивата на заболяемостта от полово предавани болести е по-висока, в сравнение с други населени места.

За първи път, обаче има увеличение през зимните месеци. Лятото процентът скача, заради летовниците от чужбина.

„Всяка полово предавана инфекция би могла да се ограничи, ако българинът имаше здравната култура да използва кондоми“, коментират притеснени медици в града. Въпреки това те са категорични, че като цяло територията ни е сравнително „чиста“ от подобни проблеми. В страни като Индия и Англия например положението с венерическите болести е досата сериозно.

Неотдавна стана ясно пък, че страната ни е на първо място в Европа по брой регистрирани аборти годишно.

Според официалната статистика ежемесечно над хиляда българки извършват аборт по собствено желание. Това показват данни на Националния център по обществено здраве и анализи. Статистиката отчита само легално регистрираните манипулации, което означава че броят им може да бъде значително по-голям.

За първото тримесечие на 2020 година например у нас са регистрирани над 3 хил. аборта по желание от общо 5472. Въпреки че за същия период през 2019 година, абортите са били с над 400 по-малко, България продължава да запазва челна позиция по този показател в ЕС.