Бум на скарлатина и варицела в София

Бум на скарлатина и варицела в София

Троен скок на случаите на скарлатина и драстичен ръст на заболеваемост от варицела отчитат здравните власти у нас. В София като многолюден град има и най-много случаи, поясни проф. Тодор Кантарджиев, дългогодишен ръководител на Националния център по заразни и паразитни болести.

В момента той е здравен съветник по въпросите с ковид към Столична община.

„По време на ковид пандемията вируси и респираторни заболявания останаха в периферията, но сега няма какво да ги спре. Очаква се грипна вълна в края на януари, началото на февруари“, допълни проф. Кантарджиев.

Специалистът посъветва родителите да не самолекуват децата си, а да ги водят на преглед и изследвания.

„Ако има „малинов“ език и ангина – най-вероятно се касае за скарлатина. Ако има кашлица, по-скоро клони към вирусно заболяване. При наличие на бактериална инфекция се пие антибиотик, затова е добре да се прави пълна кръвна картина и в зависимост от резултата, ако покаже инфекция – само тогава се дава антибиотик. Нека не ги даваме за щяло и нещяло, защото сме много близо до момента, в който населението ще стане резистентно на най-безобидни на пръв поглед бактерии, които няма да може да лекуваме“, допълни лекарят.