БСП няма да подкрепи проекта за бюджет

БСП няма да подкрепи проекта за бюджет

Лидерът на Столетницата Корнелия Нинова заяви, че БСП няма да подкрепи проекта за бюджет от служебния кабинет. Нинова допълни, че в него има необосновани разходи, занижени приходи и е антисоциален по своя характер.

„Необоснованите разходи виждаме в капиталовите разходи, които са 10 млрд. лв. за половин година, а не за цяла. Няма никаква обосновка за какви проекти са тези разходи. От това перо могат да се намалят разходи. Занижени са и приходите, които са по-малко с 1 млрд. от промяната на решението от държавните дружества да се събира 100% дивидент. Служебният кабинет предвижда 50%“, каза Нинова.

„Ще настояваме да се предвиди увеличението на минималната заплата за 500 000 души от 1 юли на 850 лева. Майчинството за втората година да е колкото минималната заплата. Да продължим и детската си програма – след безплатните учебници да има и безплатни лекарства. Предложенията ни ще са финансово обосновани“, заяви лидерът на БСП.

От БСП искат служебният министър на финансите да направи отчет за изпълнението на бюджета досега.

„Имаме въпроси към него – вярна ли е информацията, че за първите месеци на годината са изхарчени повече от предвиденото по закон. Тоест авансово да са харчили пари, които трябва да се харчат през юли, август и септември. Второ – вярно ли е, че първият транш по ПВУ не са използвани по предназначение, а са изхарчени за други разходи и трябва да ги възстановяваме. Това е абсурдно, ако се е случило. Ако се окаже истина, искаме да чуем от министъра дали е така. Служебният кабинет иска да им узаконим беззаконията – това няма как да стане“, попита Нинова.

„Настояваме това изслушване да стане в парламента пред всички на открито заседание. За да знае цялото общество какво е актуалното състояние на държавата. Не може един път да слушаме, че сме пред фалит, а на другия, че не е така и сме стабилни“, категорична бе тя.

„Ако ГЕРБ и ПП създадат правителство ние ще сме опозиция на него“, така отговори Нинова на въпрос дали ще подкрепят правителство между първата и втората партии.