Наградиха с „Бяла лястовица“ Милко и Веско, спасителите на Сашко

Наградиха с „Бяла лястовица“ Милко и Веско, спасителите на Сашко

Колегите от „Господари на ефира“ връчиха своята най-престижна статуетка „Бяла лястовица“ на Милко и Веско, които намериха в гората 12-годишния Сашко.

Те решиха да я оставят в община Перник при кмета на миньорския град като символ на обединението.

„Горд съм, че този тежък случай имаше щастлива развръзка. От редовия полицай, през всички доброволци от Перник и цяла България, екипите на Планинска спасителна служба – всички се раздадоха сърцато и доказаха, че у нас има много достойни хора“, заяви градоначалникът Станислав Владимиров.

„Когато видях детето да лежи в едно дере между дърво и храсти за миг се опитах да се подготвя за най-лошото. Но само след секунда Сашо се размърда и аз се успокоих, че е жив. Колегата Деян – шапка му свалям, го взе на ръце и го носи на дълго разстояние на ръце, докато стигнем до линейката. От там беше откаран в Пирогов, защото имаше измръзвания“, заяви Веско пред репортера Влади Василев.

„Не се предадох, защото бях обещал на 5-годишния си син, че ще намерим Сашко. Синът ми беше моята мотивация. Нямаше как да го разочаровам“, каза Милко от екипа на спасителите.

По думите му всички опитни планинари от Спасителната служба трябва да се запишат на курс по оцеляване при 12-годишния герой.