Борисов смени мнението си 3 пъти за хартиената бюлетина

Борисов смени мнението си 3 пъти за хартиената бюлетина

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов три пъти смени мнението си за предложените от БСП промени в Изборния кодекс и по-специално дали депутатите му биха подкрепили евентуално вето на президента върху връщането на хартиените бюлетини.

8 сутринта

Рано сутринта, в сутрешния блок на Нова тв, Борисов изненадващо се намеси по телефона по време на интервюто на бившия социален министър от ГЕРБ Деница Сачева. Изземайки ѝ думата, той заяви, че ако президентът Румен Радев наложи вето на промените в ИК, ГЕРБ ще гласуват „за“. По-късно Борисов обясни, че се включил в интервюто, защото водещите се държали агресивно, дори „антропологично“ това си личало.

10 сутринта

Два часа по-късно на брифинг в централата на ГЕРБ бившият премиер излезе с по-уклончива позиция по въпроса и заяви, че Нинова не била благодарила на ГЕРБ за подкрепата им за промените в ИК, и че бързо забравила за тяхната помощ. Затова, ако има вето, тепърва щели да мислят как да гласуват.

„Сега ще видим президентът какво ще каже – ще сложи ли вето или не. Там ще водим нов разговор, защото не можем да бъдем обвързвани в нещо като спасителен пояс с някои партии. И дори жалките им опити да ни привързват към хартиената бюлетина и Изборния кодекс, не може да ни лепят етикети. Ние ги победихме с техните машини, с техните флашки, с техния софтуер и целия контрол, който беше при тях. Подкрепихме БСП за Изборния кодекс с идеята, че после с тези партии може да се търси консенсусно управление“, каза Борисов.

12 по обяд

А след брифинга, около 12 часа, в ексклузивно интервю за главния редактор на ПИК Недялко Недялков, Бойко Борисов внезапно обяви, „че е сбъркал, че се е поддал на емоциите“ и че няма да подкрепи вето на Радев.

„Сбърках, подадох се на емоциите, няма да подкрепяме вето на президент за ИК. А и всички депутати на ГЕРБ са против. Вбеси ме злобата на водещите от Нова и лъжите на Асен Василев, че съм в сговор с Радев. Точно вие знаете добре, че с президента сме най-големите опоненти“, каза той пред ПИК, след като Недялков влезе с камера и излъчваше наживо в централата и притисна лидера на ГЕРБ да каже дали ще подкрепи ветото.

На въпрос дали Борисов е сгрешил с включването си по Нова телевизия, той отговори: „Не, не с включването… Просто не биваше да казвам, че може да подкрепим вето на президента. Това ми беше в повече.“

След като Недялко Недялков обясни на Борисов, че поддръжниците му ще са разочаровани от промяната в позицията му за хартиените бюлетини и че нямало кой друг освен ГЕРБ да управлява, Борисов го „успокои“, че току-що на Изпълнителна комисията е „чекирал“ мненията и ако има президентско вето, депутатите няма да го подкрепят.

В неделя на пресконференция Бойко Борисов обяви, че е единственият достоен кандидат за министър-председател и се сравни с великия аржентински голмайстор Лионел Меси. В понеделник ГЕРБ издигнаха проф. Николай Габровски за кандидат-премиер, припомнят от ОфНюз.