Борисов: С г-н Петков си простихме всичко (ВИДЕО И СНИМКИ)

Борисов: С г-н Петков си простихме всичко (ВИДЕО И СНИМКИ)

„Няма да изпадам в повече детайли, мисля, че ме разбирате. Всичко това, което говорим, е ясно, разумни хора сме. Още повече когато няма камери, работите всичко много по-добре. С господин Петков сме си простили, така че нищо в нашите отношения не затруднява да свършим каквото и да е било и каквото и да е добра работа. Затова се обръщам към вас – за да имаме ясна цел в първия мандат и ако другите, както ги наричате вие, не се съгласят да ни подкрепят, а решат да подкрепят вас, да знаем как да действаме. Ако имате и друг вариант за подкрепа, извън нас, също трябва да ни го кажете, това са ясни неща. И отговорът да, и отговорът не, когато са дадени навреме, се приемат като уважение“. 

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на лидерската среща на партията с втората формация, спечелила най-много гласове на последните избори от 2 април – коалицията ПП-ДБ. 

 

 

СНИМКИ: БУЛФОТО

 


ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ седнаха на масата на преговорите на лидерска среща в парламента в търсене на консенсус по темите, засягащи дневния ред на държавата и обществото в контекста на предстоящото връчване на първия проучвателен мандат.

„От резултатите от изборите става ясно, че това са партиите, които са се представили най-добре и считаме, че в сегашната ситуация трябва да намерим начин да съставим правителство – дали с първия мандат, дали с втория, защото при нови избори ще има същият резултат или подобен, ще се озовем в същите преговори“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в началото на срещата. 

Той призова като отговорни партии да поемат ангажимент към приемането на бюджета.

„Бюджетният дефицит от 3% за нас е много важна цел. Едновременно с това, без да се вдигат данъците“, заяви от своя страна съпредседателят на ПП Кирил Петков.

 

„Има и други важни секторни политики, за които сме отворени да говорим. В сектор Енергетиката, правосъдната реформа и службите са една много важна тема за нас. Ние се отзовахме на тази среща, за да говорим по тези важни въпроси и осъзнавам, че бюджетът трябва да бъде приет с отговорност. Ние първи мандат не можем да подкрепим. Това беше заявено от самото начало, но сме готови да говорим по тези политики“, допълни Петков. 

Във връзка с бюджета думата взе Асен Василев от ПП-ДБ. Според него е добре да се работи с Министерството на финансите, защото в бюджета, който ведомството представи, имало непълноти. 

„Освен двете теми, които очертахме през уикенда, едната, че са заложени 100% от средствата по ПВУ като харч, а 0% като приход, истината може би е някъде по средата. От двата транша най-вероятно ще получим един и най-вероятно половината проекти ще бъдат изпълнени. Трябва да се огледа детайлно и разпределянето на дивидент на предприятията. Освен това капиталовата програма е драматично увеличена спрямо миналата година, когато заложихме 8.5 млрд., от които бяха инвестирани само 5 млрд.“, каза той. 

Василев подчерта, че тази година са заложени 10 млрд. двойно. „Трябва да се види има ли поръчки и разходи в тази капиталова програма“, допълни той.

„Освен това, разходите, които ведомствата плащат за ток, вода  и т.н са вдигнати с над 40%, като миналата година те вече бяха вдигнати. Трябва да се види дали има и недофинансирани дейности. Това, което виждаме е много сериозни харчове за капиталова програма, липса на част от приходите и специално разходите за издръжка, силно ме притесняват как са направени“, добави Асен Василев. 

Кирил Петков потвърди от името на коалицията, че те ще погледнат много отговорно по тази тема.

„Миналата година се изслушаха много страшни прогнози за минус 6% дефицит, а края на годината свърши с 3.9%. Вярваме, че със същия подход и отговорността на всички нас може да постигнем 3% дефицит и да не се променя нашата друга дългосрочна цел – еврозона и Шенген. За нас като коалиция, Шенген означава всички малки и средни фирма да могат да изнасят спокойно в Европа, означава българите да се чувстват първа ръка европейци, а не втора. А за еврозоната ние трябва да успеем да намалим плащанията и за държавата, но и за всеки гражданин. Рискове като КТБ не трябва никога пак да се пред спестяванията на хората. Така че отговорността за 3% дефицит, които вие казахте, ние сме готови да я поемем от една страна, но от друга страна осъзнаваме, че тези 3% дефицит са свързани с тези приоритети пред всички българи“, каза Петков. 

Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви, че имат готовност за отделни групи по конкретните секторни политики. 

„Аз не искам да развалям духа на ведрина и консенсус, но искам да напомня, че буквално от утре трябва да започне работа заедно с Министерство на финансите по отношение на бюджета. Трябват конкретни мерки и решения и дали ще има мнозинство за това в парламента“, каза от своя страна Томислав Дончев и допълни, че за политики може да се говори, само ако има правителство. 

Николай Денков благодари на Десислава Атанасова, която подробно разказа, какво се е свършило за два дни в работната група. „Аз съм убеден, че ако ние споделяме общите цели, че тези законопроекти за приоритетни, че бюджетът трябва да изглежда в съответната макро рамка, ако подходим активно и динамично, ние ще успеем да свършим работа. В това отношение съм оптимист, защото видях, какво може да направим заедно. Това, което е по притеснително е да не изпаднем отново в ситуацията от миналия парламент, когато се се обявяваха едни цели, а действията бяха други. Много се надявам това да е в миналото и в този парламент може да покажем как може да се работи по друг начин“, каза той. 

В крайна сметка лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) да представят варианта си за кабинет и състав на правителство с втория мандат. „Дали с първия или втория мандат, не е важно за мен, важно е да има редовно правителство“, подчерта той.

„Важно е да имаме правителство, защото иначе ще работим на по 2 месеца тактове, докато на хората им омръзне да се занимават с нас. Затова мисля да преминем на това, което сме чули от вас, а именно, че няма да ни подкрепите в първия мандат, а искате да ви подкрепим ние безусловно втория мандат. Все пак да не си мислим, че сме самодостатъчни, в парламента има още 4 партии. Искаме чуем все пак, както госодин Петков казва, един празен чек, т.е. да ни представите един състав на кабинет с премиер, министри и ръководните органи на нашите партии на базата на това което предлагате, да мислим“, посочи от своя страна Бойко Борисов. 

„Ако вие представите кабинет, който ние да го харесаме, пак имаме тема за разговори. Ако имате друг вариант за подкрепа, пак трябва да ни го покажете“, настоя Бойко Борисов.

 „Очаквате едва ли не преди втория мандат да предложим състава на кабинет – това не е традиционна практика и трябва да се консултираме с нашите органи, при условие че имаме съгласие по политики и това ще ви помогне за първия мандат“, коментира от своя страна съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев на лидерската среща.

Василев предложи да се разработи, освен законодателна програма, и ясна управленска програма какво едно правителство да свърши. Ако ние трябва да ви предложим състав на кабинет, който да ви ориентира за първия мандат, трябва да знаем и каква програма ще изпълнява, посочи той. 

В отговор Бойко Борисов посочи, че предложението на Василев е много разумно и следва да се продължи в този дух.

Миналата седмица президентът Румен Радев направи консултации с парламентарните групи преди връчването на първия проучвателен мандат. Сред обсъдените въпроси бяха вариантите за съставяне на редовно правителство в това Народно събрание, приемането на бюджета за тази година и законодателните приоритети.

Най-доброто за България е коалиция между двете най-големи политически сили – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, заяви лидерът наГЕРБ Бойко Борисов при консултациите. Той посочи, че ГЕРБ-СДС има вариант и за експертен, и за партиен кабинет. „Няма да бъда кандидат за премиер“, каза още Борисов. 

„Хората казаха – без ГЕРБ не може, но въпреки че са първи, не могат да управляват сами. Затова и ние прилагаме много търпение“, увери той. 

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков каза, че ПП-ДБ не могат да дадат подкрепа за първия мандат на ГЕРБ-СДС.

„Слагаме ясен стандарт в българската политика – това, което обещаваме преди изборите, да бъдат нашите действия и след изборите. При положение че първият мандат не събере мнозинство, ние сме готови да предложим ясна възможност българският парламент да избере правителство с втория“, заяви Петков при консултациите при президента Румен Радев.

В отговор лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова „Продължаваме промяната – Демократична България“ да назоват с чия подкрепа смятат да направят правителство с втория мандат.

„Партията на промяната и „Демократична България“ казват, че искат да направят правителство с втория мандат, но с подкрепата на кого“, попита Бойко Борисов и призова „Продължаваме промяната“ да кажат поименно кой ще ги подкрепи, защото по думите му формулировката, с всички, които искат, означава с никого. 

От ПП-ДБ заявиха, че са готови да търсят подкрепа за втория мандат от всички, както и да предложат вариант правителство на малцинството.