Бойко Рашков оряза полицията в Северозапада, кражбите растат

Бойко Рашков оряза полицията в Северозапада, кражбите растат

Със заповед на силовия министър Бойко Рашков районното полицейско управление в гр. Роман (област Враца, бел. ред.) от 20 май е преструктурирано в полицейски участък.

Това ще рече, че вместо 22-ма полицаи, за Роман и всички прилежащи села в околоята ще останат на разположение едва 6 полицая.

Решението да се ореже бройката на кадрите разгневи романчани и те са твърдо решени в петък да организират протест.

За никого не е тайна, че Северозападна България освен най-бедна, застаряваща и безработна, е в челната класация по кражби и набези. Ромското население се утрои в последните години и в даден момент МВР започна да се затруднява с контрола. Битовите престъпления са скочили до небето. Почти няма къща, която да не е посещавана от апаши. Пенсионерите често са преследвани заради пенсиите си или заради добитък, земеделска продукция и дори домашна ракия.

„Няма да спрем с протестите, докато не се вземе адекватно решение на този проблем“, заканват се организаторите от Инициативен комитет в Роман.

Междувременно от ВМРО подкрепиха шествието. От формацията разпратиха писмо до медиите, в което настояват Рашков да преосмисли решението си.

„Уважаеми министри и депутати, помислете какво се случва в дребните населени места. Как са принудени да живеят хората там!“, питат от партията.