Бизнесменът Красимир Дачев: Новата власт ни смята за шушумиги!

Бизнесменът Красимир Дачев: Новата власт ни смята за шушумиги!

“Голямата бедност вече е дошла, икономиката е обезкървена. Когато я обезкостиш – след това следват хората“. Това заяви в студиото на „Здравей, България” зам.-председателят на Българската търговско-промишлена палата и крупен бизнесмен Красимир Дачев.

По думите му, що се отнася до доставките на газ от Америка, това е поредната заблуда, зад която стоят интереси.

„Пак ще взимаме руски газ, но на съвсем други цени. Властите ни подхвърлят дъвка за шушумиги. Газът от Америка пак е руски, има ли логика в това – разбира се, че няма. Другото фрапантно е, че цяла Европа къде под сурдинка, къде не, си трае и тихо и кротко продължава да ползва руски газ. Само ние се правим на интересни да го доставяме от Америка“, коментира Дачев.

„Никога не сме искали да бъдем субсидирани. Голяма част от кризите ги докараха самички, благодарение на самонадеяност и липса на житейски опит. Защото с един апломб развалиха неща, които сме градили с 20-30-40-50 години. Пример за това е газта. Казваме „няма да работим с тези? Ами с кои?”, подчерта той, коментирайки проведената в четвъртък среща с министъра на енергетиката.

„Старите хора са казали, „Преди да развалиш един кладенец, изкопай нов”. Но не трябва да спираш тази тръбичка. Не ме интересува дали е Путин или е Фидел Кастро. Мен ме интересува да имам евтин газ. Много е смешно, когато политиците започнат да правят бизнеса. Те започват да моделират и политизират бизнеса. Не може така да се прави”, категоричен е той.  

По думите му Министерството на енергетиката е в едни клещи между Министерство на финансите и Народното събрание. „Така че те не са в състояние повече да финансират със субсидиите. Това ще бъде последно месец май”, подчерта Дачев.

 

Снимка: БУЛФОТО