Бизнесът: Кирил Петков ни лъже, излизаме на протести

Бизнесът: Кирил Петков ни лъже, излизаме на протести
Добри Митрев, председател на Стопанската камара

4 милиарда и 100 милиона лева е отпуснала държавата за бизнеса като компенсации за скъпия ток, обяви вчера премиерът Кирил Петков. Днес думите му бяха категорично отхвърлени от Добри Митрев, шеф на Българскаата стопанска камара.

„Реалната изплатена сума е едва 1 милиард и 260 милиона лева. Има драстични разминавания с обещаното и реалността. Това разминаване наистина не мога да си го обясня… Ние сме готови за активни протестни действия“, заяви днес на свой ред Митрев в ефира на bTV.

По думите на Митрев бизнесът в България няма никакви гаранции, че ще оцелее.

„Нямаме нищо подписано черно на бяло като гаранция. Още на 14 март имахме среща с премиера Кирил Петков и някои министри. Беше ни обещано до края на март да се сформира работна група, която трябаше да работи за постигане на поносими цени на елетроенергията за бизнеса. Такова звено въобще не беше създадено. Ние се готвим за активни протестни действия, ако кабинетът не осъзнае огромната си отговорност в тази трудна за всички ни ситуация. Икономиката ни върви към катастрофа“, допълни Митрев.

„В подобни кризи не може нищо да се направи, освен държавата да се включи и помогне. Имаме 25 000 фирми, в които работят около 250 000 българи. Голяма част от тях са застрашени от съкращения“, каза на свой ред Пламен Димитров, шеф на синдиката КНСБ.

Снимки: БУЛФОТО