Бившият здравен министър спечели дело срещу Хелзинския комитет

Бившият здравен министър спечели дело срещу Хелзинския комитет
Бившият здравен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов спечели дело, в което се защитаваше срещу Българския хелзински комитет (БХК). Това съобщи самият той и публикува факсимиле от решението на съда. 
„Спечелих делото, в което се защитавах, че не съм дискриминирал хора. Български хелзински комитет (БХК) ме обвиняваше, че съм дискриминирал възрастните хора в хода на ваксинационната кампания срещу Ковид-19.
Съдът отхвърли всички техни твърдения. Никога и по никакъв начин не бих си позволил да дискриминирам, която и да е било група от населението за сметка на друга.

Като лекар вярвам, че всеки човек е ценен, а всеки човешки живот е безценен“, заяви д-р Ангелов, който бе начело на здравното министерство, когато в България се появи Ковид и трябваше да бъде сформиран щаб за борба и превенция на вируса.

Решението на 85-и състав на Софийския районен съд е от 7 ноември 2022 г., подписано от председателя Десислава Иванова Тошева. Искът на БХК е за признаване на нарушение на забраната за пряка дискриминация по признаците „възраст“ и увреждане“.

БХК цитират като причина, че с приемането на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 от страна на Министерски съвет през декември 2020 г. – „възрастните хора на и над 65-годишна възраст и лицата с придружаващи хронични заболявания са поставени като група с нисък приоритет“.

БХК настояваше, че тогавашният здравен министър е извършил пряка дискриминация, като „не е приоритизирал“ тези групи. Искът е отхвърлен, но в качения от Ангелов документ не присъстват мотиви. Решението подлежи на обжалване пред Софийски градски съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.