Без основни лекарства в аптеките

Без основни лекарства в аптеките

За недостиг на антибиотици, антидепресанти, лекарства за диабет, както и дори елементарни температуропонижаващи препарати за бебета, сиропи за кашлица, сигнализираха лекари и фармацевти. Потърпевши пациенти допълниха списъка и с уточението, че липсват масовите вентиационни разтвори за инхалатори при бронхити, пневмонии и дълбоки кашлици.

„Положението не е розово, при това не само у нас, а в цяла Европа. В продължение на два месеца нямахме налични елементарни сиропи за бебета на основа имупрофен и парацетамол. Връщахме притеснени майки, които не успяват да овладеят температурата на бебетата и децата си“, заяви пред ТВМЕДИА аптекарка от София, пожелала анонимност.

Тя допълни, че обстановката в столицата се изостря и заради наличието на скарлатина в детските ясли.
„В момента има много оплаквания за недостиг на няколко медикамента в българската аптечна мрежа – конкретно се коментира липсата на клексан (нискомолекулен хепарин), пулмикорт (инхалаторен кортикостероид), сироп парацетамол, конкретни антидиабетни, аугментин (антибиотик – амоксицилин + клавуланова киселина).
Реално за всеки от тях има синоними и заместители, ако няма аугментин, например, има други подходящи антибиотици. Освен пулмикорт има поне 4 алтернативни инхалаторни кортикостероида (различни субстанции, но със сходен ефект) с поне 6 различни търговски наименования.
Самият Пулмикорт е само една от търговските марки (на Астра Зенека) на активната субстанция будезонид. Поговорете с лекуващите си лекари и ги помолете за алтернатива.

Към колегите – не предписвайте конкретни фирмени марки, а генеричната субстанция. Един телефон до колегите-фармацевти в някоя близка аптека е най-лесното, за да се уточни какво има и какво – не. Ако има данни за липсата на медикамент в мрежата, намерете заместител още при предписването“, посъветва д-р Аспарух Илиев, който следи отблизо проблема.

Пациенти обаче го контрират, че за някои медикаменти засместители и аналози няма. Такъв е препаратът Ремирта например, както и препарати за диабет, където основният е инсулин.

„Принудени сме вече всичко да си внасяме от Турция, в нашата аптечна мрежа липсват основни медикаменти“, недоволстват пациенти.

„Спряха антидепресанта ми „Золофт“, лекарят ми го замени със „Стимулотон“, той по-късно очаквано изчезна заради високото търсене. Появи се трети аналог – „СетаЛоф“, на основа същата активна съставка, който обаче също изчезна. Не можем да си набавим медикаментите, а тези не се прекъсват изведнъж и на своя глава“, пишат в мрежата притеснени пациенти.

Ето и няколко читателки мнения по темата:
Чавдар Панов:

От два месеца в диабетните групи коментираме недостиг на различни видове инсулини и най-вече тези, внасяни от Ново Нордиск – новорапид, тресиба… откриват се много трудно в отделни аптеки или въобще ги няма в цели градове. Тях няма как да ги заменим, отделно, че протоколите, понякога едногодишни, ако не могат да се изпълнят в рамките на 14 дни, доколкото знам, губят валидност. Това никога не е било досега. Коментира се ре-износ, защото на многократните писмени сигнали, които отделни хора подават до всякакви инстанции се отговаря, че складовата база е захранвана регулярно. Проблемът вече хронифицира. Някои имат известни запаси от инсулин, отделно си помагаме в групите при недостиг, но това положение започва да става нетърпимо – инсулинът е животоподдържащо лекарство!

Rada Tilkova:

Аз съм на инсулин. Няма алтернатива. Няма заместител. Не мога да оцелея без него. Коментираме от години, редовно подаваме сигнали, пишем писма, пишем постове и нищо. Инсулин регулярно няма.

Руслан Петров:

Доста лекарства липсват. А най-скандалното е, че дори и да се намерят са в пъти по-скъпи в сравнение със съседни нам държави. Пример – правим на дъщеря ми 6 месечен курс с инхалации с фликсотид. Месечно ни трябвя по една опаковка. В България струва 25-29 лв. и не се намира. От Гърция го купихме от град Катерини – малък провинциален град. Имаше го във всяка аптека и струваше 7.14 евро (13.99 лв.). Донесоха ни от Турция и знаете ли колко струваше – 4.20 лв.!?! Става дума за едно и също лекарство. Тоест, в Гърция е 2 пъти по-евтино, а в Турция – 6-7 пъти! Това е един от абсурдите на мафията на вносителите на лекарства в България. Защото става дума точно за мафия и спекула със здравето на хората. Пълен абсурд!

Боряна Дейви:

Д-р Илиев, липсват и капки за очи. По памет – симбринза/ или синбринза?/, азопт, бримоген, ксалаком. Татко вече съвсем не успява да владее вътреочното налягане, а и е с операция за катаракта… Много лошо.

Пламена Же Ту:

Ако няма Аугментин (Амоксицилин) ,има Чешки Аугментин – тоест, ПЕНЛАК. И по-добре,защото е два пъти по-евтин! Няма го във всички аптеки,обаче,точно,поради тази причина! Добър е,не дразни стомаха! Друг е въпроса,че с Аугментин, Ковид и Грип не се лекуват!