Бебе се роди седалищно в коридор на болница

Бебе се роди седалищно в коридор на болница

Бебе се роди в коридора на сливенската болница „Д-р Иван Селимински“. Уникалното в случая е, че новороденото се е появило при раждане със седалищно предлежание. Началникът на Спешното отделение в лечебното заведение призна, че за своя 25-годишен стаж никога не е бил свидетел на подобен казус. За което лично благодари на колежката си д-р Стефка Плачкова, която е помогнала на родилката да роди в почти полеви условия.

„Освен че е рядък, този случай е драматичен и отговорен. Раждане по нормален път на бебе със седалищно предлежание би затруднило всеки един опитен акушер-гинеколог, а това, че се случва в почти полеви условия, без родилна зала и подходящи условия, го прави още по-отговорен и драматичен. При бебета със седалищна позиция над 90 процента от случаите, раждането се извършва с планирано секцио“, заяви д-р Тодор Суванков, цитиран от вестник „24 часа“.

Родилката е 26-годишна жена от Ямбол. Транспортирана е до сливенската болница със собствен транспорт на 6 март, около 21,30 ч.

Раждането е започнало в автомобила. Бързата реакция на дежурния лекар д-р Стефка Плачкова, която е специализирала акушерство и гинекология, е помогнала в критичната ситуация.

„Бебето беше до раменете навън и беше посиняло. Установих, че няма сърдечна дейност. Веднага се обадихме на дежурните в Отделението по акушерство и гинекология, но прецених, че ситуацията е критична и трябва да действаме веднага и всяка минута е ценна. Майката съдействаше при манипулацията и до три минути бебето излезе, възстановихме сърдечната дейност и то простена“, каза д-р Плачкова.

След това с екипа на отделенията по акушерство и гинекология и неонатология детето и майката са преместени от Спешното отделение. За родилката това е пето дете.

„Всяка секунда е била ценна екипът е действал бързо и адекватно, в резултат на което раждането е завършило успешно. Бебето е било задушено, с усукана пъпна връв. Нямало е дишане и сърдечна дейност , наложила се е реанимация, която е възстановила жизнените показатели. За моя 25-годишен стаж, това е първият случай такова бебе да се роди тук и затова случаят може да се определи като запомнящ се и уникален. Със сигурност д-р Плачкова е спасила минимум един човешки живот. Бебето е било родено на границата между живота и смъртта и от там с възможни рискове за майката“, допълва д-р Суванков.

Бебето се е родило с тегло 3080 гр. Момченцето и майката са добре, вече са изписани.

Д-р Стефка Плачкова работи в Центъра за спешна медицинска помощ и в отделението по спешна медицина в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен и има опит в акушерството и генeкологията. Имала е много случаи на раждания извън болницата като част от екипа на Центъра за спешна медицинска помощ.

Ръководството на болницата благодари на д-р Плачкова за проявения професионализъм, адекватна реакция и голяма отговорност при изпълнението на служебните си ангажименти.