България е пред национална катастрофа, смята Янев

България е пред национална катастрофа, смята Янев

„Не можем повече да толерираме политическа безотговорност, тази некомпетентност, този безумен авантюризъм, който ни води към дъното. Защото нека го кажем директно – ние сме пред поредна национална катастрофа, а дори не сме във война“

Това заяви Стефан Янев, който днес официално учреди своя партия – „Български възход“. Янев коментира и дали според него ще има предсрочни парламентарни избори:

„Не мога да кажа кога са възможни тези предсрочни избори, нямам кристална топка, но вероятно до есента“, посочи Янев.

„Надявам се след време да разказваме на децата и внуците си за този ден и без притеснение, и без да се срамуваме, а гледайки назад с гордост да казваме: И аз бях там, бях част от този процес. Днес заедно поставяме едно ново начало, което се надявам да е ново начало и за българската политика. Демонстрация как всяка една българска партия трябва да работи, а именно – отразявайки предпочитанията на своите избиратели“, допълни той.

По думите му, това ще е формация, която ще бъде близо до хората и ще работи за тях.
„Да говорим повече за НИЕ и по-малко за АЗ. Ние не го правим заради нашето его или защото търсим слава, престиж. Всеки от нас е постигнал достатъчно. Време е да даваме повече за страната си и да мислим за нашето утре“, каза още Янев.

Той категорично отрече партията му да е свързана с президента Румен Радев.
„Ако свързвате президент със създаването на партия, означава, че подлагате някакъв сценарий, в който президентът иска да влияе на политическия процес, без да носи отговорност. Мисля, че това той не го иска и няма да го направи“, заяви Янев и подчерта, че „Български възход“ е абсолютно автономен партиен субект, който ще се бори за доверието на всички български граждани. „Свикнахме с ниска избирателна активност. Моят апел е към апатичните, негласуващите – да гласуват. Ще работим в тази посока“, каза още експремиерът.

Снимки: БУЛФОТО