Баба Янка дари органите на син и внук, спаси чужди животи

Баба Янка дари органите на син и внук, спаси чужди животи
Помните ли баба Янка Морчева?

Това е онази великолепна жена, която участва в “Стани богат”, за да разкаже за това колко е важно да се даряват органи, за да се спасяват човешки животи.

Тогава баба Янка сподели, че със спечелените от предаването пари иска да направи паметник на внука си, който е починал и дарените му органи са спасили живот.

Преди дни имаше донорска ситуация в България. Първата за годината. Починал е синът на баба Янка Морчева. Неговият черен дроб е спасил човешки живот.

Може да ви се стори жестока игра на съдбата това, което се случи на баба Янка за последната една година. Но баба Янка спаси човешки животи!

Написах го преди, ще го напиша и сега – Янка Морчева направи повече за донорството и трансплантациите у нас, отколкото цялата българска държава взета заедно!

*Георги Пеев 

http://127.0.0.1:8081/myj-pochina-ot-insult-stana-donor-na-svoi-vrastnik/

 

ОТ ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО Ѝ БЛАГОДАРИХА

Мъж на 58 години изпадна в мозъчна смърт след масивен инсулт, а семейството му реши да спаси друг човешки живот на мъж на същата възраст. За трагичната, но и хуманна история съобщиха от министество на здравеопазването. От ведомството специално благодариха на семейството на починалия мъж. Както и на екипът, реализирал донорската ситуация. Ето какво съобщиха от здравното:

На 26 март екип на Военномедицинска академия с ръководител доц. Васил Михайлов извърши успешна чернодробна трансплантация. Реципиентът е 58-годишен мъж в напреднал стадий на чернодробно заболяване. Пациентът се намира в добро състояние, екстубиран, контактен и адекватен е.

Трансплантацията стана възможна след донорска ситуация, реализирана на 26 март от екип на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, гр. Велико Търново, с координатор д-р Сибила Маринова. Донорът е 58-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, вследствие на масивен мозъчен кръвоизлив.

Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ поднасят съболезнования към близките на починалия мъж и благодарят за хуманния жест на семейството. Благодарност и към екипите на лечебните заведения, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация!