Асена Сербезова: Детска болница ще има след няколко години

Асена Сербезова: Детска болница ще има след няколко години

Уклончиви отговори кога и къде ще се изгради най-после обещаната Детска болница даде министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

В предаването „Лице в лице“ по bTV преди броени минути Сербезова коментира, че най-вероятно няма да бъде тя министърът, който ще „среже лентичката на новооткритата болница“, но със сигурност ще бъде министър, който усилено ще работи това да се случи възможно най-скоро. По нейни изчисления ще почакаме „още няколко години“.

„Да има детска болница е една сага, едно тежко наследство от предходната власт. Не е въпрос само къде и как ще се построи, тук се касае за много други неща. А относно стреожа – нека оставим специалистите по геодезия да работят на спокойствие“, посочи Сербезова.

Тя коментира и горещата тема с мистериозния хепатит, който поваля основно деца под 16 години.
„Има регистрирани официално 192 случая в 12 страни членки на ЕС. При 5 деца от тях се е наложила спешна чернодробна трансплантация. Вече сме уведомили всички джипита и педиатри как да действат, когато имат съмнение за хепатит“, увери Сербезова.

ТВМЕДИА припомня, че темата за изграждане на национална Детска болница се прехвърля като горещ картоф от кабинет в кабинет. Повече от 20 години управляващи обещават изграждането на такова звено, което да спести обикалянето на притеснени родители по болници и намирането на съответните детски специалисти. Уви, както стана ясно – ще почакаме още няколко години…