Анализ: Приемането на еврото ще навреди на България

Анализ: Приемането на еврото ще навреди на България
Георги Вулджев

Асен Василев се опита тихомълком да прокара план за смяна на валутата без обсъждане в парламента, напълно непрозрачно.

Защо? Защото от „Продължаваме измяната“ знаят, че влизането в еврозоната ще навреди на България в дългосрочен план.
Не е случайно, че до ден днешен няма подробен официален анализ за очакваните икономически последствия от евентуалното приемане на еврото. Нито от министерство на финансите, нито от БНБ.
Цялата им „разяснителна кампания“ (ще) е такава. Тайно гласуване на планове, тайни изменения на ключови закони (а ла Менда Стоянова с валутния борд), с надеждата никой да не се усети и да не почне да задава въпроси.
Това пише в свой анализ икономистът и политически анализатор Георги Вулджев.

„Най-вероятно, противно на това, което правителството казва, цената няма да е по-евтина на тези алтернативни доставки, защото с настоящите икономически реалности няма как американският газ да е по-евтин от руския, особено в този момент. Но е важно да се гарантира необходимото количество – това трябва да е приоритет номер 1. 

„На местна почва – „Булгаргаз“ взема малко озадачаващи решения през последните няколко седмици. Например няма прогнозни цени за българския енергиен пазар за май и юни. Регулаторът е длъжен да пуска прогнозни цени, защото от тях зависи ценообразуването на енергийния пазар. И това, че не се публикуват прогнозни цени, създава хаос най-вече за бизнеса“, заяви в друг свой коментар днес Вулджев по БНР.

Опасни комбинации

„Много опасна комбинация е този хаос заедно с растящата инфлация – през март тя надхвърли 12% и установи рекордни стойности от 2008 г. Проучване на НСИ за Индекса на потребителската увереност показва, че потребителите в момента са с най-песимистични настроения още от първата вълна на пандемията (пролетта на 2020). Комбинацията от много високи нива на инфлация, повишаващи се разходи за всички бизнеси и хаотични действия от страна на правителството и регулаторите е много опасна. Точно в този момент се очаква от държавните институции да внасят сигурност и да гарантират някаква стабилност.“

Правителството се готви за нов външен дълг

„В дългосрочен план това обременява данъкоплатците. С оглед на икономическите реалности, нямаше как да не се вземе нов външен дълг тази година. Въпросът е дали абсолютно всичките нови дългове са оправдани. Според мен, първият приоритет трябваше да бъде не тегленето на нов външен дълг, а прехвърлянето на част от тези капиталови разходи, които се планират тази година, към на практика текущата сметка на държавата. Още когато се обсъждаше бюджетът, много икономисти казахме, че тези капиталови разходи е на практика невъзможно да бъдат реализирани. Това беше още преди войната да избухне. Сега последните данни за изпълнението на бюджета показват, че инвестициите са на рекордно ниски нива.“

Приемането на еврото през януари 2024

„Категорично е грешка в този икономически контекст да се приема еврото и това приемане трябва да се отложи. Това е твърде важно решение, за да се взема толкова нееднозначно. Всички социологически проучвания показват, че няма демократичен мандат за това решение и трябва да се предприеме национално допитване по темата. Това ще е единственият начин, по който такова решение може да бъде легитимно.

Моята лична позиция е, че ние нямаме какво да спечелим. Надявам се тези политици, които искат да ни вкарат еврото, да го направят по по-прозрачен начин – да се изготвят доклади и анализи за това какви икономически последствия се очакват за България. Скандално е, че досега няма такива доклади.“