Агенция „Тренд“: ГЕРБ изпреварват Промяната по доверие

Агенция „Тренд“: ГЕРБ изпреварват Промяната по доверие
Кирил Петков и Лена Бориславова /  Снимки: БУЛФОТО

“Продължаваме промяната” бележи нов спад в подкрепата, което позволява ГЕРБ да ги изпревари. “Възраждане” регистрира ръст за втори пореден месец. Над половината българи смятат, че правителството няма да изкара пълен мандат. А 47% са на мнение, че не сa нужни предсрочни избори. Според 52% от анкетираните кабинетът няма да изкара пълен мандат. 

Това са основните изводи от представително проучване на Изследователски център “Тренд”. 

Положителната оценка за работата на парламента се задържа едва на 24% от всички интервюирани, докато отрицателните оценки се покачват до 66%. При правителството има също лек спад на положителни оценки за работата – от 29% през миналия месец до 27% през този, а отрицателните бележат също минимален ръст от 56% през март до 58% през април.

При президента не се наблюдава съществена промяна този месец, като положителните оценки за неговата работа са 50%, а отрицателните – 38%. Близо половината българи (47%) са на мнение, че предсрочни парламентарни избори не сa необходими. 37% са на обратното мнение. При разбивките по групи прави впечатление, че единствено сред симпатизантите на ГЕРБ и “Възраждане” доминира позицията, че са необходими предсрочни парламентарни избори. Малко над половината (52%) смятат, че правителството няма да изкара пълен мандат.

И този месец продължава ерозията в подкрепата към “Продължаваме промяната” – от 22,9% сред заявилите, че ще гласуват през март, до 20,1% през април. Този спад при формацията на Петков и Василев води до структурна промяна на електоралните нагласи, като през април основният им опонент в лицето на ГЕРБ вече е първа политическа сила с 23,6% от гласуващите. ДПС и БСП задържат сходни нива в сравнение с предишния месец съответно с 11,1% и 10,5% от гласуващите.

Регистрира се втори пореден месец на ръст при “Възраждане” – от 7,3% през март до 9,3% през април, което нарежда партията на Костадинов като пета политическа сила в страната, с близки стойности до третата и четвъртата. ДБ задържа позиции на 7,1% от гласуващите, а “Има такъв народ” този месец са с 6,9% от всички заявили, че ще гласуват на евентуални избори.

Проучването на  Изследователския център “Тренд” е по поръчка на “24 часа”.