85 г. от рождението на Висоцки, в Хасково го почетоха

85 г. от рождението на Висоцки, в Хасково го почетоха

На 25 януари се навършват 85 г. от рождението на световноизвестния руски актьор, поет и музикант Владимир Висоцки (1938-1980). По този повод Регионалната библиотека в Хасково подреди тематична витрина, съобщават от културната институция.

Той е роден в Москва, в семейството на военен.

След развода на родителите си живее с баща си и втората му жена в Германия, където взема уроци по пиано (1947-1949). В началото на 50-те г. посещава театрален кръжок в Москва, но първите роли в училищни представления и стихотворни опити не умилостивяват семейството му, по чието настояване младият Висоцки кандидатства за инженер.

Приет е в местния Инженерно-строителен институт, но през 1956 г. зарязва точните науки и постъпва в прочутата школа-студия при МХАТ. След дипломирането си работи като актьор в няколко столични театъра и се снима в малки роли в киното. До края на живота си обаче остава верен на знаменития Московски театър на Таганка, в чиято трупа постъпва през 1964 г.

На неговата сцена той изиграва над 20 роли, но завинаги остава в историята му с ролята на Хамлет в едноименната Шекспирова трагедия. С театъра на Таганка през 1975 г. Висоцки гостува в България, като заради огромния успех гастролите са удължени с почти седмица. Първите си песни бардът пише през 1960 – 1961 г. Те са със статут на забранени – не ги излъчват по радиото и телевизията, макар да се радват на всенародна популярност.

Творчеството на Висоцки включва около 600 песни и над 850 стихотворения, от които приживе успява да публикува само едно. Снима се в близо 30 игрални филма, сред които : „Мястото на срещата да не се променя”, „Стопанинът на тайгата”, „Интервенция” и др. Последните години от живота му са драматични. Висоцки много тежко преживява атаките в пресата заради свободолюбивата си поезия, както и забраната за издаване на негови грамофонни плочи. Боледува често, а през 1979 г. преживява клинична смърт.

Умира на 25 юли 1980 г. в Москва от сърдечен удар. Година след смъртта му е издадена първата му стихосбирка – „Нерв”. Специална витрина в отдел „Изкуство” отдава почит на големия творец чрез избрани биографични книги, спомени за Висоцки, статии в печата, ноти и записи на негови песни.

Когато преди малко повече от 40 години сърцето на Владимир Висоцки сприра да бие, това се случва в разгара на олимпиадата в Москва. Всички мечтани цели, точки и секунди избледняват на фона на тъгата на руснаците.

Огромни тълпи се стичат, за да се сбогуват с него. Големият бард, поет и най-важното – човек, който живее живота на един дъх, извън всякакви схеми и системи.

През 2017 г. Всеруският център за изследване на общественото мнение (VTsIOM) проведе проучване, за да определи в класация големите идоли на ХХ век за руснаците. Анкетираните поставят на първо място Юрий Гагарин, Владимир Висоцки на второ и Георгий Жуков на трето. Само 1% от анкетираните признават, че чуват името Висоцки за първи път. 47% споделят, че го обичат, най-вече като певец, 13% – като театрален и филмов актьор, 25% – като поет.