600 000 лв. искат майките с разменените бебета от „Шейново“

600 000 лв. искат майките с разменените бебета от „Шейново“

Общо 600 000 лева обезщетение искат семействата на разменените бебета, съобщи btv. Всяко от семействата е поискало по 300 000 лева за грешката.

Искането за обезщетение трябва да бъде обсъдено от Столичният общински съвет. Засега от Столична община не са коментирали казуса.

Парите са предназначени както за децата, така и за членовете на семействата, които са претърпели неимуществени вреди от размяната.

„Откакто стана това нито ям, нито спя, под ужасен стрес съм. „Шейново“ ми съсипаха живота. Аз съм гледала 4 месеца това бебе като мое, как така лесно се връща дете“, заяви дни преди официалната размяна Севда Михайлова, майката на едно от разменените бебета.

Другата майка допоследно не пожела да се разкрие пред медиите от съображения за сигурност. Първо заради детето, което ще порасне и ще се натъкне на информация в интернет по скандалния случай, второ – защото родителите на въпросната жена не знаят за ужаса, който тя преживява, както и че няколко месеца се е грижила за дете, което не е нейно.

 

Севда Михайлова с бебето, което накрая не се оказа нейна плът и кръв. Преди броени дни тя върна Ванеса на биологичната си майка

 

„Има предявена претенция, очакваме АГ „Шейново“ да отговори положително или отрицателно за финансово обезщетение. Болницата ще понесе повече щети, да се търси персонална отговорност в конкретния случай е много сложен вариант“, каза тази сутрин адвокат Стоян Стойков.

Официално се очаква искането за обезщетение за неимуществени вреди да бъде представено първо на болницата, а след това и на Столична община, която е принципал на „Шейново“. Това ще се случи днес, съобщи адвокатът на едното семейство Тодор Мангъров.

По думите на Стойков разследването не е приключило. „Ако има виновни, които да се докажат с присъда, тогава може да се предявят някакви претенции спрямо тях, но на този етап не“, каза още адвокатът на една от майките на разменените бебета. Децата бяха върнати на биологичните си родители преди дни.

 

 

Проверка на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и на АГ болницата установи, че е имало нарушения на медицинските стандарти и не е бил упражнен необходимият контрол. Наказания бяха наложени на трима души от персонала на столичната АГ „Шейново“.