50 000 повече пенсионери от работещи всяка година

50 000 повече пенсионери от работещи всяка година

Един от основните проблеми пред бизнеса в България е липсата на работна ръка. Това каза пред журналисти в Стара Загора председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. От думите му стана ясно, че най-сериозно това се усеща в секторите строителство и промишленост. „Това не е проблем отскоро и ще е за дълго“, смята той.

Велев допълни, че годишно се пенсионират с 50 000 души повече, отколкото влизат в пазара на труда. Според него възможност за намиране на работна ръка би била оптимизация на административните структури. „Имаме държавна и общинска администрация, колкото да управляваме цял свят“, каза още той.

Велев коментира и приетото решение от Народното събрание размерът на минималната работна заплата да бъде 50 на сто от средното брутно възнаграждение. „Това решение е неправилно и вредно за страната и за хората, и ще го атакуваме по съответния ред. Смятаме, че минималната работна заплата трябва да се договаря между партньорите, всъщност Народното събрание иззе функциите на Тристранния съвет, и да се отчитат много повече показатели“, обясни още той.

Според него при този начин на определяне на минималната работна заплата „в редица икономически дейности тя ще изпревари средната работна заплата и там всички трябва да получават еднакво възнаграждение независимо от това, че полагат различен труд и са с различна квалификация. Това би насърчило хората, които не се квалифицират, а ще ощети квалифицираните и трудолюбивите“, обясни Велев.

Според него за 2023 година сред най-важните приоритети пред АИКБ е приемането на България в еврозоната, в Шенген и в ОИСР. Той е на мнение, че да бъдем приети в еврозоната от 1 януари 2024 година е постижима цел. Затова всички ние трябва да положим усилия-работодатели, бизнес и предприятията, каза още той. Велев посочи, че овладяването на ценовия ръст е много важно, тъй като това е критерият, по който България не отговаря на условията.

„Възможност за това е програмата за компенсиране на високите цени на електроенергията, която от 1 януари т.г. установява нов праг за компенсиране на стойност 200 лева за мегаватчас. Това би помогнало за този процес за овладяване на цените“, каза още той цитиран от „Дарик“ радио.

Васил Велев обясни, че е отправен призив към бизнеса в страната за ограничаване на цените, дори и с цената на намаляване на печалбите, защото това ще е инвестиция в средносрочен и дългосрочен план. Тези намалени печалби ще се изплатят многократно, защото ние твърдо вярваме, че това е добре за страната, за бизнеса и за хората“, посочи още той.

По думите му приоритет остава осигуряването на енергия на конкурентни цени за българския бизнес. „Инвестициите в човешки ресурси, както и подкрепа за цифровизация, модернизация и иновации в предприятията биха позволили страната ни да ускори икономическото си развитие“, каза още председателят на УС на АИКБ.

В Стара Загора от Асоциацията на индустриалния капитал проведоха среща с представители на бизнеса от областта. Събитието е част от ежегодните срещи, които Асоциацията организира с предприятията и компаниите по региони, членовете и браншовите организации в страната. Целта на срещата беше да се обсъдят проблемите и възможностите за насърчаване, които стоят пред бизнеса, като основен акцент беше поставен върху малките и средните предприятия.