4889 бебета проплакаха в две столични болници

4889 бебета проплакаха в две столични болници

Общо 4889 бебета са се родили в двете общински АГ болници за изминалата 2021 година – Първа САГБАЛ „Св. София“ и Втора АГ болница „Шейново“, съобщиха от Столична община.
2738 бебета са се родили във Втора АГ болница „Шейново“. Това е рекорд за последните 10 години, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Румен Велев. В другата общинска специализирана АГ болница – Първа САГБАЛ „Св. София“ бебетата, родени през изминалата година са 2151. В средата на годината в лечебното заведение бе поставен и рекорд за най-много новородени за едно денонощие – 21 бебета проплакаха от 23 до 24 юни.
За сметка на столицата в провинцията с всяка изминала година бележи голям спад в броя на новородените. Причините са много, коментират специалисти, като изтъкват и липсата на лекари и медицински сестри като основен фактор за пренасочване на ражданията към столицата. Например рекордно малко бебета са се родили в ловешката болница през 2021 г. В отделението по акушерство и гинекология в МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ са проплакали 102 бебета, като след тях са и две двойки близнаци.
През 2020 г. броят на новородените е бил 130, което е с 22 по-малко от предходната. През 2018 г. са проплакали 209 бебета, т. е. за четири години са намалели наполовина. Към момента в отделението има шестима лекари, като трима от тях пътуват от други градове – Горна Оряховица, Велико Търново и Стара Загора. Акушерките са пет, което е недостатъчно, добавиха от отделението.