4000 евро средна брутна заплата в Германия през 2020

4000 евро средна брутна заплата в Германия през 2020

Работиш по цял ден, а заплатата ти накрая: жалка работа. Такава е реалността за 18,7% от хората на пълна трудова заетост в Германия, показва едно проучване на Института за икономически и социални изследвания (WSI), който е близък до германските синдикати, пише Дойче веле. За българските граждани, които работят в Германия, данните са доста отрезвяващи.

Според проучването, зле платени са онези хора, които при пълна трудова заетост получават по-малко от 2284 евро брутна месечна заплата. Такова заплащане е с над една трета по-ниско от средния месечен доход за хора на трудов договор и пълен работен ден, които плащат своите социални осигуровки в Германия. Според официалната статистика, средната брутна заплата в страната през 2020 година е възлизала на 3975 евро.

Сегментът на ниско заплащане се свива

Многозначителен факт е, че определени групи от трудещото се население в Германия са особено засегнати от по-лошо заплащане, макар че работят на пълен работен ден. Става дума за жените, за младите хора, за чужденците без германско гражданство и за онези, които нямат завършена професионална квалификация.

Освен това в Източна Германия процентът на зле платените хора продължава да е по-висок, отколкото в Западна. Добрата новина гласи: делът на хората, които получават ниски заплати в Германия, спада. „През последните години успешно се свива сегментът на нископлатените хора“, казва авторът на проучването Хелге Емлер. В Източна Германия този процес върви дори по-бързо.

Проучването констатира, че над 25% от жените и само около 15% от мъжете попадат в групата на нископлатените хора на пълен работен ден в Германия. Но и сред по-високите заплати разликата между половете си казва думата: според официалната статистика, средното брутно заплащане при мъжете за цялата страна възлиза на 4146 евро месечно, а при жените – на 3578 евро. Но важна роля за трудовото възнаграждение играе, разбира се, и професионалната квалификация.