20 години затвор за мъжа, убил „детето в куфара“

20 години затвор за мъжа, убил „детето в куфара“

Със 20 години затвор бе заменена доживотната присъда на руснакът Герман Костин, подсъдим за убийството на 5-годишния Никита Плотников. Решението на Софийския градски съд.

Тялото на детето беше намерено в куфар във водоем край софийското село Пасарел през март 2015 г.

Съдът определи първоначално „строг режим“ на изтърпяване на наказанието.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок пред Софийски апелативен съд. През 2018 г. Костин бе осъден на доживотен затвор без право на замяна от Софийския градски съд. По-късно САС отмени присъдата и делото се върна на първата инстанция за ново разглеждане от друг състав

През месец май 2015 г. прокуратурата задържа и обвини Герман Костин за умишленото убийство на 5-годишния Никита.

По кърпа, с която било увито детето, разследващите установиха ДНК-материал, който е изследван и експертиза заключи, че е повече от 100% сигурно, че този материал е оставен от Костин. Другите доказателства, които са събрани, са записи от камерите на АПИ, които са го заснели как шофира към мястото на извършване на престъплението. Засичане на мобилния му телефон показа, че той се е намирал в района по същото време. Смъртта на детето е настъпила вследствие на задушаване. Самият Костин тогава не даваше обяснения пред разследващите и не призна вината си. Майката на загиналото дете е била съдружник с Герман Костин във фирма за недвижими имоти.

Самата Анна Леонтиева бе открита мъртва малко преди разследващите да намерят детето й, убито и прибрано в куфар. За нейното убийство обаче не се събраха достатъчно доказателство, че килърът е именно Костин.