Още 20 000 пенсионери с ковид добавка

Още 20 000 пенсионери с ковид добавка

От 1 април  Националният осигурителен институт (НОИ) започва изплащането на еднократната добавка от 75 лв. на пенсионерите, които отговарят на изискванията за завършен ваксинационен курс или имат поставена бустерна доза ваксина в периода от 1 до 28 февруари 2022 г. Това съобщиха от пресцентъра на НОИ.

Въз основа на данните, предоставени в НОИ от Министерството на здравеопазването (МЗ), право на това трето плащане имат 20 704 пенсионери. При предишните две плащания в началото на февруари и на март добавка получиха съответно 694 643 и 26 376 лица. Така общият брой на правоимащите, на които е изплатена сумата, ще достигне 741 723 души.

Допълнителната сума от 75 лв. се изплаща еднократно на правоимащите, независимо от вида и размера на пенсията, без значение е и възрастта на пенсионера. Тя не е част от пенсията.

За пенсионерите, които получават пенсиите си чрез пощенските станции, ще бъде изготвен пенсионен запис, който могат да получат както на първо число на съответния месец, така и по-късно през месеца едновременно с пенсията си. Платежните сметки в банките и другите платежни институции ще бъдат заредени в първия ден на март.

Пенсионерите не трябва да подават заявление за получаването на тази сума, нито да изпращат каквито и да било здравни документи до държавните институции. Информацията за хората, които имат право на еднократна добавка, се обменя всеки месец по служебен път между НОИ и МЗ.