Кирил Петков пристигна в Скопие

Кирил Петков пристигна в Скопие

Министър-председателят Кирил Петков пристигна в Скопие, съобщиха от правителствената информационна служба. На летището българският премиер бе посрещнат от министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи. Официалната церемония по посрещането на българския премиер ще се проведе в Министерския съвет на Република Северна Македония, където Петков ще се срещне с новия министър-председател на страната Димитър Ковачевски.

Посещението на премиера Кирил Петков в Република Северна Македония е ясен знак за решимостта на българското правителство да започне нов диалог със Скопие и да бъдат очертани следващите стъпки, които двете страни да предприемат за решаване на отворените двустранни въпроси. Едно от първите публично заявени намерения на Петков като министър-председател бе именно да се срещне с новия премиер на Република Северна Македония веднага след встъпването му в длъжност, за да бъдат уточнени работните групи и да се създадат условия за тяхната активна работа през следващите месеци.

Премиерът Кирил Петков пристигна в Скопие, воден от разбирането, че политиката следва да служи на гражданите и чрез нея да се намират пътища за решаване на отворените въпроси. Министър-председателят вече многократно подчерта в свои публични изяви, че е от голямо значение реториката по темата да бъде обърната, като се наблегне върху позитивите от добросъседството и непосредствените ползи за гражданите на Република България и на Република Северна Македония от задълбочаването на двустранното сътрудничество.

Официалната церемония по посрещането на българския премиер ще се проведе в Министерския съвет на Република Северна Македония, където Петков ще се срещне с новия министър-председател на страната Димитър Ковачевски.

Снимка: БУЛФОТО