Иде студ и сняг

Иде студ и сняг

Времето ще бъде облачно с повсеместни валежи, като почти навсякъде дъждът ще премине в сняг. Значителни ще са количествата в Предбалкана, Рило-Родопската област и в Югоизточна България. В по-голямата част от страната ще се образува и снежна покривка, съобщиха от Националния институт по метеоролгия и хидрология (НИМХ).

С умерен, в източната половина от страната и силен североизточен вятър ще продължи да нахлува студен въздух и ще застудява още. По планинските проходи ще има снежни виелици и ще се образуват навявания. Температурите ще са без дневен ход – между минус 1 и 4 градуса. След обяд и привечер валежите ще започнат да отслабват, а през нощта срещу сряда почти навсякъде ще спрат. Атмосферното налягане ще се повишава и ще бъде значително по-високо от средното за месеца.

Жълт код за опасно време е обявен в почти цялата страна заради валежи навсякъде и застудяване (най-вече в Североизточна България). Само 5 области в Западна България са със зелен код – Видин, София-град, Перник, Кюстендил и Благоевград.