Янев: Украинската криза застрашава и нашата сигурност

Янев: Украинската криза застрашава и нашата сигурност

Случващото се в Украйна пряко застрашава нашата сигурност, заяви министърът на отбраната Стефан Янев при откриването днес на Годишната конференция на началника на отбраната.

Той призна, че днес регионът е изправен пред най-голямата криза след Студената война.

„Никой и по никакъв повод не ни налага решения за нашата сигурност. България е суверенна страна и решенията за сигурността се взимат от Народното събрание и Министерския съвет. Средата за сигурност е променена“, каза още минитърът.


По думите му продължава тенденцията за промяна на баланса в Черно море. Анализите ни показват сериозни дефицити във въоръжените ни сили, допълни Янев.

Министър заяви, че за него като политик и държавник основната движеща сила, мотивираща неговите решения, е защита на националната сигурност и на българските национални интереси.

По думите му за България има 5 приоритета, върху които трябва да се акцентира.

„Първият е хората в отбраната. Трябва да привлечем хора за вакантните длъжности. Друг приоритет е модернизацията на въоръжените сили. Ние ще подновим проекта за бойна машина за пехотата. Ще направим всичко средствата за отбрана да достигнат 2% от Брутния вътрешен продукт до 2024 година“, обяви Стефан Янев.

Според него целта е да се направи анализ на въоръжените сили, за да може да се повиши бойната им подготовка и готовност. Той посочи, че ще се създаде батальон на бойна група, която нямаме.

„Когато говорим за дефицит, говорим за такъв по стандартите на НАТО. Например липсва ни артилерия с определен калибър за батальон на бойната група. Ще говорим с американските представители дали могат да участват. Но това ще се вземе като решение на друго ниво“, каза още Стефан Янев.