Цацаров завде дело на Кирил Петков

Цацаров завде дело на Кирил Петков

Снимка: БУЛФОТО

Сотир Цацаров – бивш председател на антикорупционната комисия и бивш главен прокурор на България, е завел гражданско дело срещу премиера Кирил Петков. Това съобщи вестник „Сега“, позовавайки се на два източника.

Искът на Цацаров е на стойност 15 000 лв. и претендира обезщетение за непозволено увреждане по Закона за задълженията и договорите.

Поводът – на 14 януари Кирил Петков съобщи пред bTV, че е отнет достъпът на шефа на КПКОНПИ до класифицирана информация. Така според мотивите на Цацаров премиерът е внушил, че именно отнетият допуск е причина да подаде оставка, което той всъщност направил още предния ден.

В същото интервю Петков обяви, че „ще има последствия от изнесената от Цацаров класифицирана информация и случаят вероятно ще бъде предаден на прокуратурата“. Думите на премиера визираха период, когато Цацаров е бил главен прокурор.

„Проверката на ДАНС е започнала след сигнал, че по време на срещата със Сашо Дончев през 2017 г., известна като “ЦУМ гейт”, съм изнесъл класифицирана информация. Още тогава публикувах своя позиция, в която посочих, че там от мен бе искано да упражня влияние по отношение на проверка, което отказах. Такъв сигнал – от министъра на вътрешните работи Рашков, е бил вече разглеждан от ДАНС през август миналата година и тогава от него не е последвал акт, обясни тогава Цацаров.

По-късно той спечели дело и Държавната комисия по сигурността на информацията възстанови достъпа му до държавни тайни.

Цацаров, който в момента работи като върховен прокурор, е завел дело за 15 000 лв. и срещу бившия военен министър Бойко Ноев, също след негово интервю пред bTV, в което го нарича „проводник на руско влияние в България“.

Съдът обаче е открил пропуски в молбата и Цацаров трябва да ги отстрани, за да й бъде даден ход. Не била платена и такса от 80 лв.