Хърсев: Бензинът може да стигне 3 лв.

Хърсев: Бензинът може да стигне 3 лв.

Скокът на цените ще продължи поне до пролетта. Основният двигател за това е високата цена на енергоносителите. Това сочат прогнозите на МВФ, ЕК, Световната банка, ЕБВР”, заяви в студиото на „Здравей, България” финансистът доц. Емил Хърсев.

По думите му инфлацията в момента е в пика си. „Видяхме, че най-неприятните движения, които се очакваха, като че ли се случиха. Едно от тях е цената на петрола. Тя достигна цената от 2014 г. Достигнем ли нивото от 2006-а – 140 долара за барел, с новата политика на мерки с биодобавки, бензинът може да достигне 3 лева”, посочи той.

„Финансистите мерят инфлацията с ръста на индекса на потребителските цени. Аз бих казала, че инфлацията още означава намаляване на цената на парите на хората. Дали с доходите в България те могат да посрещнат нуждите си? Обикновено експертите говорят за засилена политика по доходите на държавата. Аз обаче съм малко скептична. Държавата може да повлияе на заплатите на държавните служители, на пенсиите и минималната работна заплата”, заяви от своя страна бившият министър на труда и социалната политика Христина Христова.