Франция одобри ваксинационните паспорти

Франция одобри ваксинационните паспорти

Френският парламент одобри окончателно, с последно гласуване на депутатите, проектозакона, въвеждащ ваксинационни паспорти, които правителството иска да въведе възможно най-бързо поради епидемията от COVID-19, предадоха световните агенции.

Текстът беше одобрен от долната камара с 215 гласа „за“, 58 „против“, 7 депутати се въздържаха. Вчера той вече получи одобрението на Сената.

Депутатите-социалисти планират да се обърнат към Конституционния съвет, за да гарантират, че проектът гарантира спазване на основните свободи. Това може да отложи с няколко дни встъпването му в сила, отбелязва АФП. Новият закон изисква представянето на свидетелство за ваксинация срещу коронавирус за допускане в ресторанти, кафета, кина и влакове, пътуващи на големи разстояния. В момента неваксинираните могат да бъдат допускани с негативен COVID-тест, ако не са преболедували. Отрицателният тест за коронавирус или преболедуването вече няма да са основание за издаване на QR код, както беше при санитарния пропуск. Непълнолетните лица на възраст между 12 и 15 години не трябва да представят пропуск за ваксинация. Въпреки това от тях ще се изисква да представят санитарен пропуск, докато посещават изброените места в предишния параграф места – т.е. да са или ваксинирани срещу коронавирус, или преболедували, или с отрицателен тест. Френското правителство се надява, че новият документ ще помогне за ограничаването на броя на пациентите в натоварените френски болници, без да се налага нов локдаун, който би нанесъл и тежък удар на икономиката, отбелязва Асошиейтед прес. Над 76% от леглата в интензивните отделения са заети от пациенти с коронавирус, много от които са неваксинирани, а около 200 души умират всеки ден.

Снимка: БУЛФОТО