Спират рехабилитации в Панчарево, за да настанят украинци?

Спират рехабилитации в Панчарево, за да настанят украинци?

В публикация, споделена стотици пъти в социалните мрежи, се твърди, че от Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация в „Панчарево“ се извеждат болните, за да бъдат настанени 80 бежанци от войната в Украйна. В публикацията се казва още, че „спират животоспасяващи рехабилитационни курсове на хора, прекарали тежки инсулти, с тежки травми, подлежащи на възстановяване“.

СБПЛР „Панчарево“ е най-голямата специализирана болница за рехабилитация и физиотерапия в София. Тя е и единствената общинска подобна в столицата. Разполага с пълна гама от физикални и рехабилитационни средства за лечението на пациенти от цялата страна.

Като общинска болница, от Столичната община заявяват в официално съобщение, публикувано на сайта си, че СБПЛР в „Панчарево“ не е прекъсвала дейността си и продължава лечението на своите пациенти. Оттам уточняват, че за момента „лечебното заведение разполага със свободни легла, на които биха могли да се настанят възрастни украински граждани, които имат нужда от медицински грижи“.

От Столичната община заявяват още, че заради погрешно тълкуване на подготовката за приемането при нужда на възрастни граждани на Украйна, ръководството на лечебното заведение ще дава допълнителни разяснения на своите пациенти и техните близки.

В отговор на запитвания, свързани с казуса, от здравното министерство също излязоха с официална информация по случая.

Оттам съобщават, че „не е издавана заповед, нито в писмена, нито в устна форма, за извеждането на пациенти от рехабилитационни центрове или други здравни заведения, за да бъдат настанявани украински граждани“. От министерството молят гражданите, които имат подобна информация, да сигнализират институцията.