Свиленски: Напускаме коалицията, ако калашник или патрон замине за Украйна

Свиленски: Напускаме коалицията, ако калашник или патрон замине за Украйна

„Ако един калашник или патрон от България замине за Украйна, БСП ще напусне коалицията. Това е червена линия, която не може да прекрачим“, това каза председателят на парламентарната група на социалистите Георги Свиленски, цитиран от Нова телевизия. Според него не може да се говори и търси мир, като войната се насърчава с доставяне на оръжие.

За военната помощ за Украйна Свиленски заяви, че БСП няма да подкрепи такова решение, но подчерта, че от „Демократична България“ са в правото си да внесат такова искане. „Правителството лека-полека започва да се справя по-добре, в рамките на следващия месец ще бъде приета програмата му. Трябва да се има предвид, че то работи в редица кризи, непредизвикани от него“, каза председателят на парламентарната група на БСП.

„Българите още не са усетили социалните мерки, който започват да действат от април. След актуализацията на бюджета ефектът от действията на правителството ще са още по-ясни“, убеден е социалистът.

„На утрешния коалиционен съвет ще бъде обсъждан и въпросът за избор на управител на БНБ. БСП смята, че трябва коалицията да има един кандидат“, отбеляза Свиленски.

„Изборът на шеф на БНБ ще се вземе от ГЕРБ, а те не казват за кого ще гласуват“, каза още той по въпроса