САЩ спира и Twitter за руски правителствени акаунти

САЩ спира и Twitter за руски правителствени акаунти

Поредна забрана налагат Щатите на Русия. Twitter обяви, че въвежда нови мерки срещу руски правителствени акаунти, за да намали въздействието на официалната пропаганда в социалната мрежа. Очаквано, решението зарадва едни и разгневи други, които го определиха като безпрецедентна цензура за гледната точка на другата страна.

Официалните акаунти вече няма да бъдат „препоръчвани“ на потребителите на Twitter във всички категории на приложението, включително при търсене, се казва в изявление на платформата.
Калифорнийската компания, подобно на конкурента си Meta, компанията майка на Facebook и Instagram, вече блокира акаунтите на руските държавни медии RT и Sputnik в Европейския съюз.
Москва отговори, като ограничи достъпа до Twitter и блокира Facebook и Instagram.

Белият дом обмисля и допълнителни санкции срещу двете дъщери на руския президент Владимир Путин и „Сбербанк“, която е най-голямата руска банка. Това разкри в. „Уолстрийт джърнъл“.

САЩ ще обявят нови санкции срещу руската „Алфа банк“ още в сряда, съобщи в „Туитър“ репортер на „Уолстрийт джърнъл“.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки вече заяви, че САЩ ще забранят нови инвестиции в Русия и ще наложат допълнителни санкции на руските финансови институции.

Посланиците на ЕС ще разгледат плановете за пети пакет от санкции, който включва забрана на вноса на руски въглища и недопускане на повечето кораби, притежавани или управлявани от Русия, да използват пристанищата на ЕС.