Самолетните билети скачат двойно

Самолетните билети скачат двойно

До две или три години цените на полетите ще скочат два пъти. Това заяви директорът в авиокомпанията Луфтханза д-р Владимир фон Шнурбайн по време на работна среща с председателя на Комисията по туризъм д-р Илин Димитров, министъра на туризма Христо Проданов и представители на специализираната комисия „Туризъм“ към Германо-Българска индустриално-търговска камара.

Причината за това е очакваният двоен скок на керосина заради Зелената сделка, а също и предвижданата двойно по-висока такса върху въглеродните емисии, посочва „Монитор“.

Същевременно, влияние върху ръста на крайната цена на самолетните билети ще окаже и изискването компаниите да включат повече биогорива в самолетното гориво. Тази директива се очаква да бъде приета през юни и България сега има възможността да реагира и да възрази срещу тези мерки, заедно с държави като Гърция, Хърватска, Италия, предупредиха от бизнеса, предаде travelnews.bg. Тази мярка ще се отнася само за ЕС и ще окаже значително влияние на вътрешния за съюза туризъм, като го направи по-неконкурентоспособен. 

На срещата бяха коментирани  и други обезпокоителни тенденции. През изминалата година пазар Германия е бил 21% от обичайните предкризисни нива, пазар Великобритания – 35 на сто, скандинавският пазар – едва 12%, а пазар Холандия – 16 на сто.
В началото на 2022 бе  отчетено значително раздвижване, но със започването на войната в Украйна на 24 февруари резервациите са спрели, а представителите на туристическия бизнес са започнали да регистрират и анулации.
Именно поради тази причина от Министерството на туризма обявиха, че ще работят активно с дигитална реклама. В рамките на дискусията стана ясно, че в няколко чуждестранни медии – английски и немски, се е разпространявала снимка на Европа, където по грешка България се е намирала на мястото на Румъния – в червена COVID зона,  и е представена като държава, намираща се в съседство на военните действия.