Разкол в коалицията заради избора на шеф за БНБ

Разкол в коалицията заради избора на шеф за БНБ

Трусове се задават в управляващата коалиция. Причината е, че от Продължаваме промяната лансират едно единствено лице за гуверньор на БНБ – Андрей Гюров. В същото време официалните кандидати са двама – той и Любомир Каримански. Каримански обаче не е споменаван никъде, от ПП настояват единствено за своята кандидатура. Това рагневи лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов и късно снощи той отправи послание в социалните мрежи:

„В две телевизионни интервюта председателят на Народното събрание Никола Минчев и началникът на кабинета на правителството Лена Бориславова заявиха, че кандидатът на управляващата коалиция за гуверньор на БНБ е Андрей Гюров. А това е лъжа – управляващата коалиция няма единен кандидат. Има двама кандидати. В предаването „120 минути“ по bTV началникът на кабинета стигна още по-далеч, прекрачи своите правомощия, и изрече внушения и клевети по адрес на Любомир Каримански. Внуши, че господин Каримански има съмнителни петна в своята биография и ако той бъде избран за управител на БНБ, а не Андрей Гюров, ще има „второ КТБ“. Тъй като моята работа в момента е да пазя стабилността на коалицията, няма да отговарям аз. Вижте отговора на г-н Каримански:

„Недопустимо е правителството да се вмешатества в една такава институция със 140 годишна история. Както и да се внушава кой е точният кандидат. Питам се кой има право да говори от името на коалицията? Доколкото знам няма упълномощено лице“, заяви Каримански. Повече вижте ТУК

Снимка: БУЛФОТО