Радев: Кризата с Украйна застрашава България

Радев: Кризата с Украйна застрашава България

Снимка: БУЛФОТО

„Кризата Украйна-Русия създава заплаха не само за нашия регион, но и за цяла Европа. Това е криза с глобални измерения, тъй като диалогът се води на ниво НАТО-Русия. България е част от усилията за решаване на тази криза. Не може да има военно решение, трябва да се търси решение по дипломатически път“. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти.

„Най-голямата гаранция за нашата национална сигурност е развиването на въорежените сили и съвместността с нашите партньори – това означава ресурси, необходимата нормативна база, непрекъснат ангажимент на държавното ръководство към проблемите на армията“, коментира още държавният глава.

„Все още морално остарялата техника е проблем. Все още има проблеми с липсата на достатъчно личен състав, въпреки предприетите стъпки за вдигане на мотивацията, за издигане на престижа на военната професия, продължава да имаме много незаети места. Въпреки това успехите са налице – продължава участието в редица военни учения, продължава планирането и изграждането на нови бойни способности, с поддържане на стара бойна техника“, коментира Радев по отношение на състоянието на въорежените ни сили.

По думите на Радев стана ясно, че има вече информация, че ще има немалко закъснение за осемте изтребителя F-16. 
„Това е тревожно за нашите въоръжени сили – поставя под изпитание не само нашия личен състав, но поставя и рискове България да загубия въздушния суверинитет, да загуби възможността да охранява сама собственото си въздушно пространство, което е въздушно пространство на НАТО. Но за това дали ще закъснеят и ако закъснеят – защо, трябва да попитате към господин Борисов и неговото правителство. Когато сключваха те договора, при какви условия и какви клаузи са сключвали този договор“, посочи още държавният глава.