Пътните строители протестират пред парламента

Пътните строители протестират пред парламента
Протести най-вероятно ще има и утре. Снимки: БУЛФОТО

Пътностроителните фирми излязоха на национален протест, организиран от Българската браншова камара „Пътища“, с искане да им бъдат изплатени дължимите от държавата над 1,1 млрд. лв. за извършени от тях дейности. Протести ще има в цялата страна, а днешното шествие е пред Народното събрание в София.

Засега движението по бул. „Цар Освободител“ не е ограничено. От 11.00 ч. протестиращите в страната ще блокират определени пътни участъци.

Дължимите суми са за периода до 31 декември миналата година, като основната част от тях са от миналата пролет, когато пътната агенция спря да възлага дейности.

Причина за днешния протест е отказ на НС да гласува предложеното от регионалното министерство и внесено от депутати решение, което да даде възможност да започне решаването на проблемите в сектора, коментира шефът на Управителния съвет на Българската браншова камара „Пътища“ Стефан Чайков.
„Правителството е готово да плати веднага над 600 млн. лева на пътните фирми“, съобщи вчера премиерът Кирил Петков. Средствата ще бъдат платени под условие, че другата половина от парите ще бъде разплатена след гаранции и пълна проверка, че са налице реално и напълно извършени дейности.
„На този етап сме само на обещания, а тези уверения ги слушаме вече твърде дълго“, коментира думите на премиера Чайков. Той изрази надежда да се стигне до общо коалиционно решение по предложението.
„Не е изключено и утре да протестираме“, уточни Чайков.