проф. Кожухарова: Не очакваме нова ковид вълна

проф. Кожухарова: Не очакваме нова ковид вълна

Коронавирусната вълна спада и не се прогнозира нахлуването на нова. Това обяви пред bTV епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

Според нея ковид инфекцията трябва да отиде в групата на острите респираторни заболявания и наблюдението над нея да върви по същия начин, както наблюдението над грипните вируси. Проф. Кожухарова отбеляза, че ваксините срещу коронавируса трябва да станат като ваксините срещу другите грипни вируси и да се поставят всеки сезон. „Мерките срещу коронавируса по лека лека отпадат, това е и нагласата на повечето хора. Сега сме във фаза на спадане на броя на заразените. Към 1 февруари беше регистриран най-голям брой заразени, но фактически има спад от две седмици. Успоредно със спадането всички очакваме мерките да се разхлабват, докато отпаднат“, заяви епидемиологът.
Кожухарова е категорична, че маски трябва да продължат да носят хората над 60-годишна възраст, защото те са най-уязвимата група хора и с най-много хронични заболявания.
Особено в градския транспорт или на други обществени места старите хора не бива да спират да спазват противоепидемичните мерки. Маските за децата обаче трябва да отпаднат, смята епидемиологът.
„Не децата заразяват възрастните, а възрастните децата. Затова маските при малките трябва да отпаднат. Освен това децата прекарват инфекцията много леко“, заключи Кожухарова.