Полицаи готвят протести

Полицаи готвят протести

Полицаи и пожарникари са в стачна готовност! Това обяви пред Нова телевизия зам.-председателят на синдикалната федерация на служителите на МВР Илия Кузманов.

Органите на реда излизат на протест за по-високи заплати и по-добри условия на труд, уточни Кузманов.

Националният синдикат на пожарникарите и спасителите организира протест на 19 февруари заради бюджета и готвените промени в МВР. Униформените не са съгласни с плана на управляващите, които касаят перата „персонал“ и „капиталови разходи“. От синдикалната федерация на служителите в МВР също ще протестират.

„Проблемите са заложени в отношението на държавата към сектор „Сигурност” – в случая към Министерство на вътрешните работи и неговите служители. През есента на 2020 година управляващите нанесоха една сериозна диспропорция в заплащането. В момента служителите на сектор „Сигурност” изостават с 15 процента в заплащането спрямо останалите служители в сектора, примерно тези в Министерство на правосъдието. Като насложите и галопиращата инфлация – разликата става над 20 процента. Затова и настояваме за увеличение на заплатите с поне 20 на сто”, коментира още Кузманов.

Национален протест е обявен за 20 февруари пред сградата на Народното събрание. Ще има и регионални протести. На 18-ти ще има такъв в Русе, а в сряда във Варна. Всеки ден униформените ще демонстрират със запалени светлини и звукови сигнали.