Пенсиите скачат през юли

Пенсиите скачат през юли

Осъвременяване на пенсиите с минимум 6,1% ще има от средата на годината, съобщи социалният министър Георги Гьоков.

Министърът призна, че сега част от пенсионерите се чувстват ощетени, защото са получили по-малко пари през януари в сравнение с декември миналата година.
„Объркването дойде от това, че хората започнаха да смятат, че ковид добавката е част от пенсията, което не е така“, каза министърът.
Ковид добавката през декември беше в размер на 120 лева, а от януари е 60 лева.
„Нормално е, когато са получили по-ниски пенсии, да се чувстват ощетени, но не може това да се използва за политически дивиденти. Няма пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската“, отсече министърът.

Вследствие на увеличението над половината пенсионери у нас получават минималната пенсия.

Гьоков коментира, че това е проблем в следствие на предходното Народно събрание, което доведе до усещане за несправедлив подход при определяне на пенсиите.

„Предложението на служебното правителство беше само да се причисли коефициентът, а накрая се получи една смесица от предложения и желания на парламентарните сили и накрая стана увеличаване на коефициента и ковид добавка от 120 лева. Така бяха създадени свръхочаквания за сметка на бюджета на ДОО, без да се отчитат бъдещите възможности на бюджета“, обясни Гьоков.

„На пенсионерите, чийто доход с ковид добавката през януари е по-малък от дохода за пенсията през декември с добавката, ще се изпати еднократна помощ. Първите плащания ще бъдат направени пред февруари, като тогава пенсионерите ще получат сумите и за януари и за февруари“, посочи социалният министър.

Гьоков каза, че ковид добавката от 60 лева струва на бюджета по 17 милиона лева на месец и ще се плаща до юни.


Снимка: БУЛФОТО