Отново искри между Гешев и Йорданова

Отново искри между Гешев и Йорданова
„Ако не беше смешно, щеше да е тъжно и то за българската държавност. Но в името на българската държавност или каквото и да е останало, вместо министърът на правосъдието да обикаля студия и най-вероятно да заявява неверни твърдения с откровено политически характер, които вероятно уронват престижа на съдебната власт – тези свои твърдения да ги изрази в Пленума на ВСС, а не да мълчи. Иначе така няма аргументи нито за т.нар. съдебна реформа, нито за отстраняването на главния прокурор“.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев на влизане в заседание на ВСС, където трябва да бъде решено неговото предсрочно отстраняване по искане на правосъдния министър  Надежда Йорданова.Според Гешев няма никакви правни основания за тези искания и нападките към него и пркуратурата са само и единствено от политически характер.

„Очаквам да повиша нивото си на правни и общи знания. На предишното заседание на ВСС разбрах, че по право участвам във висшия съдебен съд, а не Висшия съдебен съвет. Разбрах, че прокуратурата е централизирана, въпреки промените от бившия министър на правосъдието Христо Иванов. Разбрах, че прокуратурата, а не МВР разкрива престъпления. Разбрах, че прокуратурата води съдебното следствие, а не съда. Разбрах, че прокуратурата има законодателна инициатива.
Ако подаря разкази на Йовков на неправителствена организация, ако цитирам правилно по памет министъра на правосъдието, това представлява „враждебно и арогантно отношение към неправителствена организация“, заяви иронично Иван Гешев.

Снимка: БУЛФОТО