Откриха разфасовани делфини в контейнер

Откриха разфасовани делфини в контейнер

Ужасяваща гледка вцепени полицаи и експерти от Регионалната инспекция по околна среда и водите. Служителите останаха безмълвни при огледа на два делфина, намерени в контейнер за отпадъци близо до комплекс „Лазур“.

Делфините са били с над 60-сантиметрови прорезни рани – и при двата са отрязани рибиците и котлетите (Musculus longissimus dorsi). Животните са мъжки и женски, уточника от инспекцията. Морските бозайници са от вида муткур или морска свиня (Phocoena phocoena), който е защитен вид по Закона за биологичното разнообразие.
„По гръдните перки на мъжкия екземпляр ясно се виждат следи от рибарска мрежа. Делфините са станали жертва на бракониери“, казаха от полицията.

От министерството на околната среда и водита уточниха, че трите вида черноморски делфини – обикновен делфин, муткур и афала, са защитени видове и са включени в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие, който забранява обезпокояване, преследване, улавяне, избиване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри. Причинена жестокост или умишлено умъртвяване на гръбначни животни се преследва по Наказателния кодекс. При човешка намеса, довела до смъртта на морски бозайник от защитения вид, се започва производство по Наказателно-процесуалния кодекс.

Уведомена е Окръжна прокуратура – Бургас, за произнасяне по компетентност за наличие на извършено престъпление.

Снимка: МВР Бургас